joi, 21 octombrie 2010

20 oct. 2010. PDL - Partidul lui Bula

Azi s-a petrecut in Parlamentul Romaniei o fapta de neimaginat: deputatii partidului de la Guvernare au votat doua legi (care au si trecut) - reducerea TVA pentru alimentele de baza la 5 % si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2000 de lei - despre care, tot ei spun, statul roman nu are puterea financiara sa le sustina. Mai mult, printre cei care le-au votat, se numara si Ministrul Finantelor si cel al Muncii, adica exact oamenii de care depinde in cea mai mare parte punerea in aplicare a acestor legi. Intrebare: daca stiau ca sunt nesustenabile, de ce le-au mai votat? Aceeasi intrebare le-au pus-o si toti ziaristii, uluiti si ei de o asemenea nazbatie, iar raspunsul reprezentantilor Puterii a fost unul halucinant: au votat legile din greseala. Adica, inainte de vot, liderul lor de grup, Mircea Toader, le-a facut semn de la balcon cu degetul mare ridicat in sus (ceea ce ar insemna ca legile ar trebui votate) si ei i-au urmat indemnul. Intrebat, Mircea Toader, a recunoscut ca asa a fost si ca vina ii apartine exclusiv pentru ca a gresit semnul, adica trebuia sa arate in jos, ceea ce insemna ca deptatii PDL sa nu voteze legile. Si asta a fost tot.
Cand am auzit asemenea explicatii, in prima faza nu mi-a venit sa cred, caci prea parea totul o joaca de copii. Apoi am vazut repede ca e pe bune si asta nu doar mi-a intarit convingerea ca cei din Parlament sunt oligofreni, dar sunt si extrem de cinici. "Ei, am votat si ce daca. Am gresit si noi...se mai intampla. Acum suferiti voi prostilor".
Pe de alta parte, tactica votarii dupa cum ridica unul degetul, demonstreaza ca adunatura de acolo voteaza nu dupa cum le dicteaza constiinta, ci dupa cum li se arata/impune. Condusi ca o masa de manevra, ei nu sunt in stare sa ia decizii singuri, dar apar la televizor si fac pe grozavii de pare ca dau pe dinafara de atata barbatie. Ce mecanisme stau la baza transformarii unor insi, altfel educati, in turme de oi? Cat de impostor poate fi un om, incat sa accepte voit sa i se anihileze constiinta si sa fie tot timpul de partea celor malefici, in defavoarea celor multi? Cat de idiot trebuie sa fi, ca Ministru de Finante, sa votezi doua legi pe care, stii sigur ca nu ai cum sa le sustii practic deoarece nu ai bani?
Mie, unul, mi-e imposibil sa raspund la asemenea intrebari, deoarece puterea mea de intelegere nu le acopera sensul si, oricat de mult m-as stradui sa-(i) inteleg, nu pot sa gasesc raspunsuri pertinente. Probabil ca sunt (as fi) si eu cinic uneori. Dar as fi vis-a-vis de una, doua, trei persoane, sau fata de mine insumi. Cand vine vorba de soarta a milioane de oameni, m-as gandi mai mult. Dar, pentru a nu fi cinic (chiar daca masurile tale sunt rele), trebuie sa te pui in acord cu constiinta ta, si atunci esti impacat. Cand Ministrul de Finante voteaza o lege pentru ca a crezut ca asa vrea partidul, desi stie  bine ca legea respectiva nu are acoperire, rezulta ca e ori ingrozitor de slugarnic - si de aceea trebuie sa plece, ori extrem de cinic - si, din nou, trebuie sa plece. Ceea ce a facut nu are scuza pentru ca Parlamentul nu e spatiu de joaca pentru copii. Se presupune ca avem de-a face cu oameni seriosi si profesionisti care lucreaza pentru noi. Cum adica "am gresit"? Ai gresit ce, sa faci un semn? Si, pana la urma, ce conteaza semnul atat timp cat parlamentarii sunt alesi independent? Independenta inseamna ca fiecare sa voteze cum crede de cuviinta. Iata ca votul uninominal se dovedeste a fi apa de ploaie.
Daca se vota pentru intrarea/neparticiparea la un razboi strain de tara noastra? Toti stiau ca nu avem ce cauta in conflict, dar urmau semnul "gresit" si atunci ar fi ales sa luam parte la macel Ce mai era de facut atunci?! Jalnic! Si sunt zi de zi tot mai dezgustat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu